Zupa krem z brokułów
Brokuły to prawdziwe, polskie superfood – i nic dziwnego, bo zawierają moc witamin, składników mineralnych oraz fitozwiązków. Jakich? W brokułach znajdziemy m.in. moc witamin C, E i K, beta-karotenu, folianów wapnia i przeciwnowotworowego sulforafanu. Zdecydowanie warto je więc włączać do diety – a świetnym sposobem, by to zrobić, jest zupa krem z brokułów. Ten prosty przepis na piękną, zieloną zupę idealnie sprawdzi się o każdej porze roku i posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
brokuła
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
3
|
szklanki bulionu
750 g
|
8
|
łyżek śmietanki
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Brokuła dzielimy na różyczki.
Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, czosnek. Dodajemy ziemniaki i marchew. Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając.
Wlewamy bulion i gotujemy przez około 15 minut, od momentu wrzenia.
Dodajemy brokuł i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Wyłączamy palnik i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy śmietankę i mieszamy.
Zupę podajemy z pieczywem (możemy przygotować grzanki na suchej patelni).