
Zupa krem z brokułem i kurczakiem
Orzeźwiająca, aromatyczna, sycąca, a do tego lekkostrawna – zupa krem z brokułem i kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a lista składników krótka. To jednak nie koniec jej zalet, bo taka zupa dostarcza również mocy białka, folianów, witaminy C czy witaminy B12. A do tego aż 33 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
350 g
|
brokuła
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
łyżeczka oregano suszonego
3 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę (ok. 1,5 cm). Brokuła dzielimy na małe różyczki. Jeśli używamy mrożonego, możemy go nie rozmrażać.
W większym garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy ziemniaki, brokuły i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzamy twardość, nakłuwając widelcem), a mięso ugotowane (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor).
Wyjmujemy mięso z garnka i odstawiamy na talerz.
Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy oliwę i sok z cytryny do smaku, ponownie krótko blendujemy, aż całość się połączy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Mięso kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki.
Zupę podajemy z kawałkami mięsa. Na wierzch dodajemy jogurt i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.