 
      Zupa krem z brokułem i kurczakiem
Orzeźwiająca, aromatyczna, sycąca, a do tego lekkostrawna – zupa krem z brokułem i kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a lista składników krótka. To jednak nie koniec jej zalet, bo taka zupa dostarcza również mocy białka, folianów, witaminy C czy witaminy B12. A do tego aż 33 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            350 g 
           | 
               brokuła
             | 
| 
            3
           | 
              sztuki ziemniaków
             
                210 g
               | 
| 
            2
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                500 g
               | 
| 
            200 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki oliwy
             
                20 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu białego
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka tymianku suszonego
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oregano suszonego
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka soku z cytryny
             
                6 g
               | 
| 
            0,3
           | 
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                100 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                10 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę (ok. 1,5 cm). Brokuła dzielimy na małe różyczki. Jeśli używamy mrożonego, możemy go nie rozmrażać.
W większym garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy ziemniaki, brokuły i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzamy twardość, nakłuwając widelcem), a mięso ugotowane (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor).
Wyjmujemy mięso z garnka i odstawiamy na talerz.
Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy oliwę i sok z cytryny do smaku, ponownie krótko blendujemy, aż całość się połączy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Mięso kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki.
Zupę podajemy z kawałkami mięsa. Na wierzch dodajemy jogurt i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        