Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,63/5
(z 51 ocen)
Zupa krem z pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

416 kcal Kalorie
16 g Białko
20 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3025 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łodyga selera naciowego pokrojone w kostkę
45 g
0,5
sztuki marchewki
40 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
3
sztuki pomidorów
480 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

416 kcal Kalorie
16 g Białko
20 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3025 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

2

Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, gotujemy przez 10 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy bazylię.

3

Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem.

4

Gotową zupę przekładamy do miski lub głębokiego talerza. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.