Zupa krem z pomidorów
Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łodyga selera naciowego pokrojone w kostkę
45 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
3
|
sztuki pomidorów
480 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, gotujemy przez 10 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy bazylię.
Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem.
Gotową zupę przekładamy do miski lub głębokiego talerza. Smacznego!