
Zupa krem marchewkowa z ryżem

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki marchewek
320 g
|
40 g
|
ryżu białego
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki natki pietruszki
2,5 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy marchew i ziemniaki. Kroimy marchew w cienkie plasterki, a ziemniaki w małą kostkę (ok. 1,5 cm).
Ryż dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą.
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy mięso, marchewki, ziemniaki i ryż. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 20 minut, aż warzywa i ryż będą bardzo miękkie. Sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe (kolor w środku musi być jasny). Ugotowane mięso wyławiamy na talerz i dzielimy na kawałki.
Gdy warzywa i ryż zmiękną, zdejmujemy garnek z palnika. Blendujemy całość na gładki krem razem z oliwą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę ciepłej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem majerankiem wedle uznania. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 1–2 minuty, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki.