 
      Zupa krem marchewkowa z ryżem
Lekko słodka i idealna dla wrażliwego układu pokarmowego – zupa krem marchewkowa z ryżem to idealny wybór. Zwłaszcza gdy szukasz przepisu na coś delikatnego, a jednocześnie smacznego i sycącego. I to nie koniec jej zalet, bo taka zupa dostarcza także mocy białka, beta-karotenu czy potasu. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            4
           | 
              sztuki marchewek
             
                320 g
               | 
| 
            40 g 
           | 
               ryżu białego
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki ziemniaków
             
                140 g
               | 
| 
            2
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                500 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oliwy
             
                5 g
               | 
| 
            150 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu białego
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki majeranku
             
                2 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                2,5 g
               | 
| 
            0,1
           | 
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                50 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy marchew i ziemniaki. Kroimy marchew w cienkie plasterki, a ziemniaki w małą kostkę (ok. 1,5 cm).
Ryż dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą.
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy mięso, marchewki, ziemniaki i ryż. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 20 minut, aż warzywa i ryż będą bardzo miękkie. Sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe (kolor w środku musi być jasny). Ugotowane mięso wyławiamy na talerz i dzielimy na kawałki.
Gdy warzywa i ryż zmiękną, zdejmujemy garnek z palnika. Blendujemy całość na gładki krem razem z oliwą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę ciepłej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem majerankiem wedle uznania. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 1–2 minuty, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        