Zupa krem fasolowa
Lekka, a zarazem treściwa wegańska zupa? Z nami to możliwe – zupa krem fasolowa poleca się na obiad lub kolację! Połączenie korzeniowych warzyw z aksamitnym tofu i aromatycznymi ziołami to przepis, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zupa jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pełna wartości odżywczych – zawiera białko roślinne, zdrowe tłuszcze i antyoksydanty. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli białej konserwowej
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
0,1
|
opakowania śmietany wegańskiej
25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki oraz marchew i podsmażamy przez 2-3 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy warzywa do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy odcedzoną fasolę konserwową i doprawiamy wedle uznania.
Pod koniec gotowania dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Następnie blendujemy zupę na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy ciepłej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Gotową zupę podajemy ze śmietaną. Danie posypujemy natką pietruszki.