Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa koperkowa z klopsikami

Zupa koperkowa z klopsikami

Koperek – jedna z ulubionych przypraw Polaków, nieodzowny element niedzielnego obiadu i…coś, co dobrze kojarzy się wszystkim fanom Roberta Makłowicza. Czy wiesz jednak, że koperek świetnie nadaje się nie tylko do posypania gotowanych ziemniaków, ale także do przygotowania zupy? I to nie byle jakiej. Bo przed sobą masz przepis na zupę koperkową z klopsikami – sycącą, pełną witamin i cudownie aromatyczną. Koniecznie wypróbuj i ciesz się pełnią smaku oraz mocą takich składników odżywczych jak żelazo, wapń, mangan czy witaminy z grupy B. Smacznego!

25 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,73/5
(z 11 ocen)
Zupa koperkowa z klopsikami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

556 kcal Kalorie
33 g Białko
26 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
2100 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
7
łyżeczek koperku
28 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
łyżki śmietany 18%
50 g
3
sztuki listków laurowych
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Klopsiki:

125 g
 mięsa mielonego z indyka
1,5
łyżki bułki tartej
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g

Do podania:

1
kromka chleba pszennego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

556 kcal Kalorie
33 g Białko
26 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
2100 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe klopsiki i delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

2

Marchew myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy przez ok. 10 minut.

3

Koperek drobno siekamy, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do bulionu, dokładnie mieszamy. Do zupy dodajemy obsmażone klopsiki i gotujemy całość przez 5-8 minut.

4

Do niegotującej się już zupy dodajemy olej i mieszamy.

5

Zupę przelewamy do miseczki, podajemy z klopsikami i pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.