Zupa koperkowa z klopsikami
Koperek – jedna z ulubionych przypraw Polaków, nieodzowny element niedzielnego obiadu i…coś, co dobrze kojarzy się wszystkim fanom Roberta Makłowicza. Czy wiesz jednak, że koperek świetnie nadaje się nie tylko do posypania gotowanych ziemniaków, ale także do przygotowania zupy? I to nie byle jakiej. Bo przed sobą masz przepis na zupę koperkową z klopsikami – sycącą, pełną witamin i cudownie aromatyczną. Koniecznie wypróbuj i ciesz się pełnią smaku oraz mocą takich składników odżywczych jak żelazo, wapń, mangan czy witaminy z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
7
|
łyżeczek koperku
28 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
3
|
sztuki listków laurowych
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Klopsiki: |
|
125 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1,5
|
łyżki bułki tartej
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Do podania: |
|
1
|
kromka chleba pszennego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe klopsiki i delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Marchew myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy przez ok. 10 minut.
Koperek drobno siekamy, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do bulionu, dokładnie mieszamy. Do zupy dodajemy obsmażone klopsiki i gotujemy całość przez 5-8 minut.
Do niegotującej się już zupy dodajemy olej i mieszamy.
Zupę przelewamy do miseczki, podajemy z klopsikami i pieczywem.