Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami
Zupa gulaszowa to wspaniałe danie jednogarnkowe. Jest sycąca i pełna smaku. Doskonale rozgrzewa. Sprawdź nasze danie inspirowane kuchnią węgierską!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
400 g
|
mięsa z indyka
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki tymianku
6 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,7
|
opakowania passaty
500 g
|
20
|
sztuk pieczarek
400 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
260 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Zupa gulaszowa jest świetną propozycją dania jednogarnkowego, którego przygotowanie zacznij od umycia i obrania cebuli oraz czosnku. Oba warzywa posiekaj drobno.
Czy u Ciebie w domu była gotowana zupa gulaszowa? Przepis babci zawsze jest pełen smaku. Zeszklona cebulka i czosnek nadają mu głębię. Aby je podsmażyć, weź garnek i wlej go niego oliwę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa.
Gulaszowa oczywiście może być zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej, ale my proponujemy delikatniejszą wersję mięsną. Teraz przygotuj mięso z indyka — usuń pozostałe włókna i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie włóż do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj mięso na dużej mocy palnika maksymalnie po 5 minut z każdej strony.
Aby przepis na zupę gulaszową wyszedł, jak należy, nie zapomnij o przyprawach. Do mięsa dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku. Ważny jest również tymianek, dzięki któremu zupa gulaszowa po węgiersku zyska wyjątkowy aromat. Po dodaniu przypraw smaż mięso jeszcze przez chwilę.
Do usmażonego mięsa wlej bulion warzywny. Nie ściągaj garnka z palnika. Dalej gotuj, ale ustaw palnik na mniejszą moc. Węgierska zupa gulaszowa musi się dłużej gotować, aby wszystkie przyprawy przeniknęły się wzajemnie.
Zupa gulaszowa – przepis prosty jest w wykonaniu, ale wymaga nieco pracy. Gdy mięso z bulionem będzie się gotować, dodaj pomidorową passatę. Dopraw solą oraz pieprzem.
Skoro zupa gulaszowa z pieczarkami to muszą być w niej pieczarki. Umyj je w chłodnej, bieżącej wodzie i oczyść. Pokrój w plastry lub większe kawałki. Umyj również czerwoną paprykę oraz ziemniaki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Pokrojone warzywa wrzuć do zupy. Zamieszaj i gotuj mniej więcej przez godzinę, do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Wymyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj. Zupa gulaszowa z ziemniakami zyska apetyczny wygląd.
Przygotuj miseczki, a za chwilę zachwyci Cię najlepsza zupa gulaszowa. Gorącą zupę przelej do nich. Posyp natką pietruszki. Przyjemnego posiłku!