Zupa grzybowa z pieczonym dorszem
Grzyby i ryby – duet idealny nie tylko w rymie? Jak najbardziej! A dowodem niech będzie nasza zupa grzybowa z pieczonym dorszem. Ten pożywny krem idealnie łączy aromatyczne podgrzybki i delikatne, chude mięso dorsza. Efektem jest nietuzinkowa zupa, która nie dość, że pysznie smakuje i pachnie, to jeszcze dostarcza solidnej dawki białka, jodu, witaminy B12, a nawet…witaminy D. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
dorsza
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki liścia laurowego
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
2
|
porcje podgrzybków mrożonych
200 g
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
2
|
łyżki śmietanki 12%
36 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy, aż cebula zmięknie.
Dodajemy mrożone grzyby i dusimy, aż się rozmrożą i większość wody wyparuje. Dodajemy bulion, gotujemy ok 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra – dół.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, pieczemy ok 20 minut, aż mięso będzie się dało oddzielać widelcem.
Z bulionu wyjmujemy przyprawy i blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę.
Gorącą zupę podajemy z pieczoną rybą i pieczywem.