Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa grzybowa z pieczonym dorszem

Zupa grzybowa z pieczonym dorszem

Grzyby i ryby – duet idealny nie tylko w rymie? Jak najbardziej! A dowodem niech będzie nasza zupa grzybowa z pieczonym dorszem. Ten pożywny krem idealnie łączy aromatyczne podgrzybki i delikatne, chude mięso dorsza. Efektem jest nietuzinkowa zupa, która nie dość, że pysznie smakuje i pachnie, to jeszcze dostarcza solidnej dawki białka, jodu, witaminy B12, a nawet…witaminy D. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa grzybowa z pieczonym dorszem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

393 kcal Kalorie
27 g Białko
15 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1342 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
200 g
 dorsza
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
4
łyżeczki oleju
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
sztuki liścia laurowego
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
2
porcje podgrzybków mrożonych
200 g
2
szklanki bulionu
500 g
2
łyżki śmietanki 12%
36 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

393 kcal Kalorie
27 g Białko
15 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
1342 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy, aż cebula zmięknie.

2

Dodajemy mrożone grzyby i dusimy, aż się rozmrożą i większość wody wyparuje. Dodajemy bulion, gotujemy ok 10 minut.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra – dół.

4

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, pieczemy ok 20 minut, aż mięso będzie się dało oddzielać widelcem.

5

Z bulionu wyjmujemy przyprawy i blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę.

6

Gorącą zupę podajemy z pieczoną rybą i pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.