
Zupa grysikowa
„Grysik” to określenie, które ostatnio wyszło z mody – wystarczy jednak zapytać starszych członków rodziny, by dowiedzieć się, że grysik to nic innego jak popularna kasza manna. Czyli kasza perfekcyjna na słodko – ale także…jako dodatek do zupy. Dowód? Zupa grysikowa, czyli przepis na lekkostrawny obiad! W jej skład wchodzą warzywa korzeniowe, mięso drobiowe, delikatne przyprawy i właśnie kasza manna, która nadaje zupie lekko gęstej konsystencji. Koniecznie wypróbuj – zwłaszcza jeśli szukasz opcji idealnej dla wrażliwego układu pokarmowego. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
20 g
|
kaszy manny
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy mięso w bulionie warzywnym przez około 20 minut na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie i będzie całkowicie jasne w środku.
Marchewkę, pietruszkę i seler naciowy kroimy w niewielkie talarki.
Dodajemy warzywa do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut, do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną. Doprawiamy bulion solą, pieprzem oraz tymiankiem suszonym wedle uznania.
Powoli wsypujemy kaszę mannę, mieszając, aby uniknąć grudek. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż kasza napęcznieje. W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorąca wodę, aby uzyskać zupę o preferowanej konsystencji.
Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Wyławiamy mięso i rozrywamy na kawałki za pomocą widelca.
Kawałki mięsa dodajemy do zupy, którą przelewamy do talerza. Danie podajemy z pieczywem. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.