Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa

Zupa z czasów dzieciństwa? Może być nią rosół, pomidorowa, krupnik albo…zupa zacierkowa! Tej charakterystycznej zupy nie da się pomylić z żadną inną. A wszystko dzięki rozpływającym się w ustach kluseczkom, czyli właśnie słynnej „zacierce”. Ale warto pamiętać, że ta lekkostrawna zupa to też moc składników odżywczych – zwłaszcza jeśli dodamy do niej nie tylko warzywa, ale także mięso i natkę pietruszki. W takiej wersji dostarczy nam bowiem m.in. białka, witaminy C, a także żelaza, beta-karotenu czy potasu. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa zacierkowa
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

561 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1912 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki

Zacierki:

1
sztuka jaja kurzego
56 g
60 g
 mąki pszennej
1
szczypta soli
0,25 g
0,2
szklanki wody
45 g

Zupa:

1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

561 kcal Kalorie
47 g Białko
15 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1912 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (możemy zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie przekładamy do garnka razem z mięsem i zalewamy bulionem warzywnym.

2

Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut i doprawiamy do smaku. W tym czasie rozrabiamy zacierki. W małej miseczce łączymy jajko, sól oraz mąkę. Energicznie mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, tak by można z niego było wyskubać zacierki. Możemy również skorzystać z gotowych, kupnych zacierek.

3

Po wykonaniu zacierek zwiększamy moc palnika na średnią i dodajemy stopniowo zacierki. Gotujemy razem na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 15 minut. W trakcie gotowania mieszamy co pewien czas zupę, by zacierki się nie skleiły.

4

Po ugotowaniu zupy wyłączamy palnik, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

5

Do talerza przekładamy zupę z zacierkami oraz mięso. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?