Zupa gołąbkowa
Fani gołąbków łączcie się! Jeśli i Ty należysz do zwolenników tej klasycznej potrawy polskiej kuchni, to nasza zupa gołąbkowa jest właśnie dla Ciebie. Ten łatwy przepis łączy sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach – czyli kapustę, mielone mięso, ryż i pomidory. A efekt? Jest nim rozgrzewająca, sycąca zupa, która smakuje jak u babci. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
495 g
|
kapusty włoskiej
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1,1
|
opakowania passaty
750 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
7
|
łyżeczek koperku
28 g
|
200 g
|
ryżu
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i marchew kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa przez 5 minut. Następnie przekładamy na talerz.
Do tego samego garnka przekładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy mięso się zarumieni, dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem.
Zupę gotujemy przez 30 minut, następnie doprawiamy do smaku oraz posypujemy koperkiem.
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z ryżem.