Zupa fasolowa z kapustą włoską
Czy są tu jacyś miłośnicy fasolki? Zupa fasolowa z kapustą włoską, czyli tzw. fasolówka z pewnością zaspokoi większy głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
440 g
|
kapusty włoskiej
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
łyżeczki olej rzepakowy
10 g
|
1
|
sztuka liść laurowy
1 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
200 g
|
ugotowanej białej fasoli
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy cebulę, czosnek, kapustę włoską oraz ziemniaki.
W garnku rozgrzewamy olej i dusimy pod przykryciem pokrojone warzywa (bez ziemniaków). W razie potrzeby w trakcie duszenia dolewamy niecałe pół szklanki wody, gdyby warzywa się przypalały.
Kiedy kapusta zmięknie, dolewamy wodę ponad poziom warzyw, dodajemy ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy pomidory z puszki oraz ugotowaną białą fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, erytrolem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego!