Zupa curry
Chcesz się rozgrzać? Zupa curry to idealny wybór na chłodne, jesienno-zimowe dni! Curry, imbir i chili to jednak nie tylko naturalne „ogrzewacze” – to też źródło przeciwutleniaczy, które świetnie wzmocnią Twoją odporność. A to jeszcze nie koniec! Bo w zupie curry znajdziesz też mnóstwo bogatych w witaminę C warzyw, które dodatkowo wspomogą Twój organizm w pełnym infekcji, jesienno-zimowym sezonie. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
4
|
łyżeczki kurkumy
8 g
|
3
|
łyżeczki curry
12 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
0,8
|
opakowania mleczka kokosowego
300 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
500 g
|
kalafiora
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
125 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, chili i imbir około 2 minut. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze przez około minutę.
Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i czekamy aż powstały sos się zagotuje.
Dodajemy do sosu kalafiora podzielonego na różyczki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, oraz pokrojoną cukinię. Gotujemy ok. 15 min, do zmięknięcia warzyw.
Dodajemy szpinak i mieszamy, gotujemy jeszcze minutę. Smacznego!