Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą
Beta-karoten to obecny w roślinach prekursor witaminy A, silny przeciwutleniacz i składnik szczególnie ważny dla zdrowia skóry. Jego źródła? Chociażby nasza zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą! Jej jedna porcja dostarczy Ci prawie 25 000 µg beta-karotenu – a to nie koniec zalet tego prostego dania. Taka zupa jest także świetnym źródłem białka, żelaza, magnezu i wapnia, a dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że już pierwsza jej łyżka cudownie Cię rozgrzeje. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
200 g
|
batatów
|
4
|
sztuki marchewki
320 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
240 g
|
ciecierzycy
|
0,5
|
łyżeczki curry
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy połową oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut.
W garnku na połowie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy wodą 1 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 25 minut.
Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta – dodajemy więcej wody.
Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą.