Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Beta-karoten to obecny w roślinach prekursor witaminy A, silny przeciwutleniacz i składnik szczególnie ważny dla zdrowia skóry. Jego źródła? Chociażby nasza zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą! Jej jedna porcja dostarczy Ci prawie 25 000 µg beta-karotenu – a to nie koniec zalet tego prostego dania. Taka zupa jest także świetnym źródłem białka, żelaza, magnezu i wapnia, a dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że już pierwsza jej łyżka cudownie Cię rozgrzeje. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 35 ocen)
Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

357 kcal Kalorie
13 g Białko
9 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1298 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
plastry imbiru
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
200 g
 batatów
4
sztuki marchewki
320 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
240 g
 ciecierzycy
0,5
łyżeczki curry
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

357 kcal Kalorie
13 g Białko
9 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1298 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy połową oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut.

3

W garnku na połowie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty.

4

Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy wodą 1 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 25 minut.

5

Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta – dodajemy więcej wody.

6

Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.