Zrazy wołowe z ogórkiem
Tradycyjne polskie danie? Postaw na zrazy wołowe z ogórkiem! Czyli przepis idealny, gdy chcesz zaimponować swoim gościom pysznym i sycącym obiadem. Zrazy to prawdziwa uczta dla podniebienia – kruche mięso towarzyszy chrupiącym, kwaśnym ogórkom, a całość przełamuje kwaskowata słodycz cebuli i papryki. Podawane z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi to kwintesencja polskiej kuchni na talerzu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
wołowiny
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szklanka bulionu
250 g
|
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
4
|
sztuki ogórka małosolnego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą.
Ogórka, cebulę i paprykę kroimy w słupki. Na każdym plastrze mięsa, układamy kawałek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy roladkę.
Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości przez około 2 godz.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ogórki kroimy na plasterki.
Na talerzu układamy mięso, ziemniaki i ogórki.