Żółte curry z kotletem sojowym
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
607
kcal
Kalorie
24
g
Białko
23
g
Tłuszcze
79
g
Węglowodany
906
mg
Sód
20
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
7
|
sztuk pieczarek
140 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
plastry imbiru świeżego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
120 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3
|
łyżeczki przyprawy curry
12 g
|
0,2
|
łyżeczki chilli
1 g
|
3
|
sztuki kotletów sojowych
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
607
kcal
Kalorie
24
g
Białko
23
g
Tłuszcze
79
g
Węglowodany
906
mg
Sód
20
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
2
Kroimy cukinię, pieczarki, paprykę, siekamy imbir, cebulę i czosnek. Kotlety sojowe gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
3
W rondlu rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i pieczarki następnie dusimy, aż warzywa zmiękną.
4
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mleko kokosowe i całość zagotowujemy.
5
Zagotowane składniki przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry i papryką chilli, gotujemy, dodajemy pokrojone kotlety sojowe i gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą.
6
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego!