Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
Curry to klasyczny sposób przyrządzania dań kuchni południowej Azji, zwłaszcza Indii. Oznacza on potrawy podawane z wyrazistym, mocno przyprawionym sosem. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym to świetny przykład tego rodzaju posiłku. A sos? W naszej wersji zawiera dodatek przyprawy curry — mieszanki kurkumy, kozieradki, imbiru, cynamonu i całej gamy egzotycznych przypraw. Spróbuj i zakochaj się w tym niepowtarzalnym smaku!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmanti
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
|
1
|
łyżeczka curry
12 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
200 g
|
fileta z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
105 g
|
groszku cukrowego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na połowie oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę i imbir. Podsmażamy chwilę, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, skórkę z limonki, wyciśnięty z limonki sok. Całość miksujemy. Zmiksowany i doprawiony sos zagotowujemy.
Mięso z indyka kroimy na 2-3 cm kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy resztą oleju.
Groszek cukrowy myjemy, następnie delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy trochę wody i dusimy chwilę, aby nie był surowy, ale pozostał chrupiący.
Indyka smażymy na rozgrzanej patelni przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając.
Usmażone mięso wrzucamy do gotowego sosu, podajemy z groszkiem cukrowym.