Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym

Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym

Curry to klasyczny sposób przyrządzania dań kuchni południowej Azji, zwłaszcza Indii. Oznacza on potrawy podawane z wyrazistym, mocno przyprawionym sosem. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym to świetny przykład tego rodzaju posiłku. A sos? W naszej wersji zawiera dodatek przyprawy curry — mieszanki kurkumy, kozieradki, imbiru, cynamonu i całej gamy egzotycznych przypraw. Spróbuj i zakochaj się w tym niepowtarzalnym smaku!

45 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 11 ocen)
Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

618 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
228 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmanti
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka selera
200 g
10
sztuk pieczarek
200 g
1
sztuka papryki
170 g
2
plastry imbiru
10 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
1
łyżeczka curry
12 g
0,5
sztuki limonki
35 g
200 g
 fileta z piersi indyka
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
105 g
 groszku cukrowego
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

618 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
228 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 45 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na połowie oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę i imbir. Podsmażamy chwilę, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości.

3

Do ugotowanych warzyw dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, skórkę z limonki, wyciśnięty z limonki sok. Całość miksujemy. Zmiksowany i doprawiony sos zagotowujemy.

4

Mięso z indyka kroimy na 2-3 cm kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy resztą oleju.

5

Groszek cukrowy myjemy, następnie delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy trochę wody i dusimy chwilę, aby nie był surowy, ale pozostał chrupiący.

6

Indyka smażymy na rozgrzanej patelni przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając.

7

Usmażone mięso wrzucamy do gotowego sosu, podajemy z groszkiem cukrowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.