Żółte curry z cukinią i kurczakiem
Uwielbiasz cukinię, ale znudziły Ci się standardowe potrawy i przepisy? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie w postaci żółtego curry z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przygotować w szybki sposób oraz wzbogacić o ryż. Idealne dla osób lubiących curry.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
piersi z kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka curry w proszku
12 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Pora obieramy i kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy kurczaka, aż się zarumieni i przekładamy do miseczki.
Następnie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy cukinię, pora i dolewamy trochę wody. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
W tym samym czasie gotujemy ryż.
Dodajemy kurczaka i mleczko kokosowe. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Nakładamy razem z ugotowanym ryżem i cieszymy się daniem. Smacznego!