Ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne
Klasyczny polski obiad na gorące dni? To oczywiście ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne! Czyli orzeźwiający, a jednocześnie sycący przepis na pełnowartościowy posiłek. Bogaty w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – istne lato na talerzu. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
494
kcal
Kalorie
22
g
Białko
16
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
983
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki ogórków małosolnych
100 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
494
kcal
Kalorie
22
g
Białko
16
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
983
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2
Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do ścięcia białka.
3
Na talerzu układamy ziemniaki, jajka i pokrojone w plasterki ogórki.
4
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.