Ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne

Ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne

Klasyczny polski obiad na gorące dni? To oczywiście ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne! Czyli orzeźwiający, a jednocześnie sycący przepis na pełnowartościowy posiłek. Bogaty w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – istne lato na talerzu. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 6 ocen)
Ziemniaki, jajko sadzone i ogórki małosolne
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

494 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
983 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
5
sztuk ziemniaków
350 g
2
sztuki ogórków małosolnych
100 g
2
sztuki jajek
112 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
łyżeczki koperku
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

494 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
983 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

2

Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do ścięcia białka.

3

Na talerzu układamy ziemniaki, jajka i pokrojone w plasterki ogórki.

4

Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.