
Zielony twarożek
Dawka orzeźwienia z rana? Postaw na nasz przepis na zielony twarożek, czyli połączenie białego sera z awokado, ogórkiem i koperkiem. Podany z wyrazistymi przyprawami i pieczywem będzie świetnym źródłem wapnia, witaminy E, folianów czy wapnia. I co najważniejsze – przygotujesz go w jedyne 5 minut. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie sera twarogowego
250 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki papryki wędzonej
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ogórka i awokado. Usuwamy gniazda nasienne ogórka i pestkę awokado. Kroimy awokado i ogórka na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy.
Twaróg, ogórek i awokado przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie blendujemy, aż uzyskamy preferowaną konsystencję.
Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku, ponownie mieszamy.
Gotowy twarożek przekładamy do miseczki. Wierzch oprószamy szczyptą wędzonej papryki. Gotowy twarożek podajemy z pieczywem.