Zielony makaron z groszkiem
Masz ochotę na lekki, orzeźwiający obiad? Wypróbuj nasz przepis na zielony makaron z groszkiem! Delikatny, zielony groszek perfekcyjnie łączy się tu z wyrazistymi składnikami takimi jak feta, czosnek czy cebula. Całość stanowi super źródło folianów, błonnika, witaminy C i witamin z grupy B. Taki obiad to prawdziwa dawka orzeźwienia i energii, koniecznej, by dalej prężnie działać. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja groszku mrożonego
150 g
|
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
60 g
|
0,2
|
sztuki pora
30 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
15 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i por siekamy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy cebulę i por. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelnię dodajemy groszek i podsmażamy ok. 3 minuty.
Gdy całość się zagotuje, blendujemy na gładką masę.
Całość zalewamy bulionem i dodajemy pokruszony ser oraz sok z cytryny. Wszystko dusimy przez ok 5 minut.
Pozostawioną wodę łączymy z sosem. Następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, cały czas gotując (ok. 2-3 minuty).
W razie potrzeby gęstszego sosu można pogotować całość nieco dłużej, by woda odparowała.
Gotowy makaron posypujemy pokruszonymi orzechami.