Zielony krem z cukinii
Cukinia to niepozorne warzywo, które zdecydowanie powinno znaleźć się w każdej kuchni. Dlaczego? Nie dość, że na naszym rynku dostępna jest cały rok, to zawiera całą moc wartościowych składników odżywczych. A konkretnie: folianów, potasu, beta-karotenu i błonnika. Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać to zielone warzywo w swojej kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zielony krem z cukinii, który zachwyci Cię prostotą wykonania i delikatnym smakiem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki cukinii
600 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku
2 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne.
Pokrojone warzywa umieszczamy w bulionie, dodajemy przyprawy i mięso, gotujemy przez około 25 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy palnik, wyjmujemy mięso z zupy. Dodajemy ciepłe mleko i blendujemy całość na jednolity krem.
Do zblendowanej zupy dodajemy oliwę i mieszamy.
Gotową zupę przekładamy do miseczki, rozprowadzamy jogurt naturalny. Następnie posypujemy posiekanym koperkiem.
Danie podajemy z pieczywem i gotowanym kurczakiem.