Zielony krem z cukinii

Zielony krem z cukinii

Cukinia to niepozorne warzywo, które zdecydowanie powinno znaleźć się w każdej kuchni. Dlaczego? Nie dość, że na naszym rynku dostępna jest cały rok, to zawiera całą moc wartościowych składników odżywczych. A konkretnie: folianów, potasu, beta-karotenu i błonnika. Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać to zielone warzywo w swojej kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zielony krem z cukinii, który zachwyci Cię prostotą wykonania i delikatnym smakiem. Smacznego!

35 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zielony krem z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

598 kcal Kalorie
48 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1852 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
3
sztuki cukinii
600 g
0,5
szklanki mleka
125 g
4
szczypty soli
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki koperku
2 g
0,5
sztuki selera
100 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
2
kromki chleba pszennego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

598 kcal Kalorie
48 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1852 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne.

2

Pokrojone warzywa umieszczamy w bulionie, dodajemy przyprawy i mięso, gotujemy przez około 25 minut.

3

Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy palnik, wyjmujemy mięso z zupy. Dodajemy ciepłe mleko i blendujemy całość na jednolity krem.

4

Do zblendowanej zupy dodajemy oliwę i mieszamy.

5

Gotową zupę przekładamy do miseczki, rozprowadzamy jogurt naturalny. Następnie posypujemy posiekanym koperkiem.

6

Danie podajemy z pieczywem i gotowanym kurczakiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.