Zielony chłodnik z groszku

Zielony chłodnik z groszku

Chłodnik to jedna z najbardziej orzeźwiających opcji obiadowych – wprost idealna zupa na lato. I choć większości z nas, ta podawana na zimno potrawa kojarzy się z botwinką, to do jej przygotowania możesz użyć też innych składników. Dowód? Nasz zielony chłodnik z groszku! Poza delikatnym lekko słodkim groszkiem znajdziesz tu też kremowe awokado, a całość dopełnią…listki orzeźwiającej mięty. Taki obiad jest super źródłem witaminy B9 (folianów), zawiera także mnóstwo błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
1,67/5
(z 3 ocen)
Zielony chłodnik z groszku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

585 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
271 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
300 g
 groszku zielonego gotowanego
1
szklanka wody
250 g
0,5
sztuki awokado
70 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść mięty
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki śmietany
36 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

585 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
271 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W przypadku, gdy używamy świeżego groszku – ziarenka gotujemy przez 3 minuty, jeśli mrożonego – 5 minut, w osolonym wrzątku. Odlewamy i przelewamy bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił koloru.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

3

Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

4

Do kielicha blendera wkładamy: groszek, cebulę, czosnek, wodę, sok z limonki, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.

5

Chłodnik schładzamy w lodówce, gdy jest już gotowy, podajemy ze śmietaną i pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera