Zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem
Jarmuż to warzywo, które nie bez kozery zaliczane jest do rodziny „superfoods”. To wszak świetne źródło żelaza, beta-karotenu, witaminy C i wapnia. Dość powiedzieć, że już 75 g jarmużu realizuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a wapnia jest w nim więcej…niż w mleku. Jak wykorzystać jarmuż w kuchni? Można w sałatce, smoothie, ale można też w naszym przepisie na zielone pulpeciki drobiowe z jarmużem. Ten lekki obiad to pyszna kompozycja mielonego mięsa, jarmużu i aromatycznego sosu na bazie oleju sezamowego. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
30 g
|
jarmużu
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,49 g
|
0,5
|
łyżki mąki kukurydzianej
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
50 g
|
ryżu białego
|
Surówka: |
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Jarmuż płuczemy i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Następnie drobno siekamy i studzimy.
W misce mieszamy: mięso mielone, jarmuż, mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Z gotowego mięsa formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki układamy w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy mięso jest już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy mięso jest ścięte.
W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę oraz jabłko. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z oliwą.
Gotowe pulpeciki przekładamy na talerz, polewamy mieszanką oleju sezamowego i sosu sojowego.
Pulpeciki podajemy z ryżem i surówką z marchewki.