Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką

Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką to rozgrzewający deser idealny na jesienno-zimowe wieczory. To także moc składników odżywczych — w tym kwasów omega-3, błonnika i magnezu. Spróbuj, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 6 ocen)
Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

513 kcal Kalorie
15 g Białko
13 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
85 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu białego
1,6
szklanki mleka roślinnego
400 g
1
sztuka jabłka
150 g
1
sztuka gruszki
130 g
30 g
 orzechów włoskich
2
łyżki odżywki białkowej
20 g
1,5
łyżki ksylitolu
23 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

513 kcal Kalorie
15 g Białko
13 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
85 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy w mleku do miękkości.

2

Do ugotowanego ryżu dodajemy odżywkę białkową, pokrojone w kostkę gruszkę i jabłko. Doprawiamy ksylitolem, cynamonem i dokładnie mieszamy.

3

Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

4

Gotowy ryż posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?