
Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką
Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką to rozgrzewający deser idealny na jesienno-zimowe wieczory. To także moc składników odżywczych — w tym kwasów omega-3, błonnika i magnezu. Spróbuj, a z pewnością na stałe zagości w Twoim menu!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
ryżu białego
|
1,6
|
szklanki mleka roślinnego
400 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
sztuka gruszki
130 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
4,6
|
łyżeczki erytrolu
23 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w mleku do miękkości.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do ugotowanego ryżu dodajemy odżywkę białkową, pokrojone w kostkę gruszkę i jabłko. Doprawiamy ksylitolem, cynamonem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Gotowy ryż posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.