
Zapiekany kogiel-mogiel – z konkursu Podopiecznych
Ulubiony deser dzieciństwa pokolenia X? Pretendentem do tego tytułu zdecydowanie mógłby być kogel-mogel, czyli słodkie połączenie żółtka z cukrem. Ślinka cieknie Ci na samą myśl? Wypróbuj zapiekany kogiel-mogiel, czyli przepis na klasykę w jeszcze lepszej fit wersji. Wystarczy, że żółtko ubijesz z erytrolem i jogurtem, a całość zapieczesz i podasz z cynamonem i malinami. Taki nasz polski crème brûlée ;). Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki żółtek
40 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
0,3
|
łyżeczki cynamonu
1 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ubijamy żółtka z erytrolem na jasną, puszystą masę przez około 5 minut.
Dodajemy jogurt naturalny i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę do kokilek 6-8 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Posypujemy cynamonem i podajemy z owocami.