Zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem
Masz ochotę na deser z czasów dzieciństwa? Koniecznie wypróbuj nasz zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem! Warto – zwłaszcza że aromat cynamonu i jabłek wypełni Twoją kuchnię cudownym ciepłem – otulając Cię niczym ulubionym kocykiem. Takie słodkie danie idealnie sprawdzi się w ramach podwieczorku, kolacji, a także śniadania – i dostarczy Ci mnóstwa pełnowartościowego białka, wapnia i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu białego
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ugotowany ryż przekładamy do kokilki (średnica 13 cm) i zapiekamy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu ryżu z piekarnika rozpuszczamy na nim masło.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
W garnku prażymy jabłka, cynamon i erytrol do miękkości.
Na ryżu układamy prażone owoce.