Zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem
Masz ochotę na deser z czasów dzieciństwa? Koniecznie wypróbuj nasz zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem! Warto – zwłaszcza że aromat cynamonu i jabłek wypełni Twoją kuchnię cudownym ciepłem – otulając Cię niczym ulubionym kocykiem. Takie słodkie danie idealnie sprawdzi się w ramach podwieczorku, kolacji, a także śniadania – i dostarczy Ci mnóstwa pełnowartościowego białka, wapnia i przeciwutleniaczy. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               ryżu białego
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szklanka mleka
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki odżywki białkowej
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jabłka
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki cynamonu
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki erytrolu
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ugotowany ryż przekładamy do kokilki (średnica 13 cm) i zapiekamy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu ryżu z piekarnika rozpuszczamy na nim masło.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
W garnku prażymy jabłka, cynamon i erytrol do miękkości.
Na ryżu układamy prażone owoce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.