Zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem

Zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem

Masz ochotę na deser z czasów dzieciństwa? Koniecznie wypróbuj nasz zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem! Warto – zwłaszcza że aromat cynamonu i jabłek wypełni Twoją kuchnię cudownym ciepłem – otulając Cię niczym ulubionym kocykiem. Takie słodkie danie idealnie sprawdzi się w ramach podwieczorku, kolacji, a także śniadania – i dostarczy Ci mnóstwa pełnowartościowego białka, wapnia i przeciwutleniaczy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zapiekany cynamonowy ryż z prażonym jabłkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

597 kcal Kalorie
28 g Białko
23 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
322 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu białego
1
szklanka mleka
250 g
2
łyżki odżywki białkowej
20 g
1
sztuka jabłka
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
4
łyżeczki masła
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

597 kcal Kalorie
28 g Białko
23 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
322 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Ugotowany ryż przekładamy do kokilki (średnica 13 cm) i zapiekamy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu ryżu z piekarnika rozpuszczamy na nim masło.

4

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

5

W garnku prażymy jabłka, cynamon i erytrol do miękkości.

6

Na ryżu układamy prażone owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.