Zapiekany bakłażan z mozzarellą
Bakłażan to warzywo, które wielu z nas kojarzy się z kuchnią grecką – wciąż jednak rzadko używamy go w codziennym jadłospisie. A szkoda! Bo bakłażan to warzywo pełne przeciwutleniających antocyjanów, potasu czy błonnika. Dlatego jeśli masz ochotę na bakłażana, ale nie wiesz, jak go przyrządzić spieszymy z pomocą. I przepisem na zapiekany bakłażan z mozzarellą! To wyraziste danie zachwyca pysznym połączeniem miąższu bakłażana z mielonym mięsem i ciągnącym się serem mozzarella. Obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa i już więcej nie przejdziesz obojętnie obok tego pięknego fioletowego warzywa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bakłażana kroimy w plastry ok. 1,5-2 cm, polewamy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bakłażana pieczemy przez ok. 15- 20 minut.
W tym czasie w rondelku zagotowujemy passatę z przyprawami i mięsem mielonym. Dusimy na małym lub średnim ogniu, do ugotowania mięsa.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na plastry bakłażana układamy sos z mięsem, następnie posypujemy startym serem i zapiekamy ponownie do rozpuszczenia sera.
Gotowego bakłażana posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy z pieczywem.