
Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i mozzarellą
Obiad bez mięsa? Też może być pyszny, cudownie sycący…i idealny na każdą porę roku. Dowód? Nasza zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą! Jej głównym bohaterem jest klasyka polskiej kuchni, czyli delikatne, pieczone ziemniaki pełne potasu i witaminy PP. Za to w rolach drugoplanowych o smak i wartość odżywczą dbają jeszcze lekko słodka marchewka, orzeźwiający jogurt i pełna białka mozzarella. Całość dopełniają przyprawy, czyli aromatyczne zioła: koperek oraz oregano. Czy to nie brzmi cudownie? Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
5,6
|
łyżki śmietanki 12%
100 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
125 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do 15 minut (czas liczony od zagotowania).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Warzywa przestudzamy i kroimy w talarki. Następnie wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Między warzywa rozkładamy porwaną w kawałeczki mozzarellę.
W miseczce rozkłócamy jajka i mieszamy ze śmietanką i przyprawami do smaku. Jeśli widzimy, że masa nie przykryje wszystkich składników co najmniej do połowy, możemy dodać odrobinę wody.
Gotową mieszankę rozlewamy równomiernie na ziemniaki.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.