Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą

Obiad bez mięsa? Też może być pyszny, cudownie sycący…i idealny na każdą porę roku. Dowód? Nasza zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą! Jej głównym bohaterem jest klasyka polskiej kuchni, czyli delikatne, pieczone ziemniaki pełne potasu i witaminy PP. Za to w rolach drugoplanowych o smak i wartość odżywczą dbają jeszcze lekko słodka marchewka, orzeźwiający jogurt i pełna białka mozzarella. Całość dopełniają przyprawy, czyli aromatyczne zioła: koperek oraz oregano. Czy to nie brzmi cudownie? Smacznego!

60 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,11/5
(z 18 ocen)
Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

564 kcal Kalorie
31 g Białko
19 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
453 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
490 g
2
sztuki marchewki
160 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
0,5
szklanki mleka
100 g
1
sztuka mozzarelli
125 g
4
szczypty soli
1 g
1
łyżeczka oregano
3 g
5
łyżeczek koperku
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

564 kcal Kalorie
31 g Białko
19 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
453 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 60 min.
1

Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do 15 minut (czas liczony od zagotowania).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Warzywa przestudzamy i kroimy w talarki. Następnie wykładamy nimi naczynie żaroodporne.

4

W miseczce rozkłócamy jajka i mieszamy z jogurtem, mlekiem, drobno pokrojonym serem oraz przyprawami.

5

Gotową mieszankę rozlewamy równomiernie na ziemniaki.

6

Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.

7

Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.