Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą
Obiad bez mięsa? Też może być pyszny, cudownie sycący…i idealny na każdą porę roku. Dowód? Nasza zapiekanka ziemniaczana z marchewką, jogurtem i mozzarellą! Jej głównym bohaterem jest klasyka polskiej kuchni, czyli delikatne, pieczone ziemniaki pełne potasu i witaminy PP. Za to w rolach drugoplanowych o smak i wartość odżywczą dbają jeszcze lekko słodka marchewka, orzeźwiający jogurt i pełna białka mozzarella. Całość dopełniają przyprawy, czyli aromatyczne zioła: koperek oraz oregano. Czy to nie brzmi cudownie? Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
0,5
|
szklanki mleka
100 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
125 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
5
|
łyżeczek koperku
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do 15 minut (czas liczony od zagotowania).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Warzywa przestudzamy i kroimy w talarki. Następnie wykładamy nimi naczynie żaroodporne.
W miseczce rozkłócamy jajka i mieszamy z jogurtem, mlekiem, drobno pokrojonym serem oraz przyprawami.
Gotową mieszankę rozlewamy równomiernie na ziemniaki.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.