
Zapiekanka warzywna z serem feta
Warzywa + ser feta + przyprawy = zapiekanka warzywna z serem feta. Ta pyszna potrawa to idealny wybór, gdy masz ochotę na lekki, ale pożywny obiad. Zapiekanka z poniższego przepisu to też super źródło wartościowych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu między innymi całą moc potasu, witaminy C, beta-karotenu, folianów, wapnia i witaminy E. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
sztuki cebuli czerwonej
320 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki papryki
340 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
3
|
sztuki listków laurowych
3 g
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni w trybie góra-dół.
Warzywa myjemy i kroimy: cukinię w półplastry o grubości około 1 cm, ziemniaki w kostkę 2-3 cm, paprykę w grube paski, średniej długości, cebulę w ósemki, marchewkę w cienkie plastry (ok. 3 mm).
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym, solą i pieprzem wedle uznania. Całość mieszamy ręką lub łyżką tak, aby przyprawy równomiernie pokryły warzywa.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a reszta lekko przypieczona.
W międzyczasie kroimy ser w kostkę (1,5 cm).
Ser układamy na warzywach i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, aż ser lekko się zarumieni.