Zapiekanka warzywna z serem feta
Warzywa + ser feta + przyprawy = zapiekanka warzywna z serem feta. Ta pyszna potrawa to idealny wybór, gdy masz ochotę na lekki, ale pożywny obiad. Zapiekanka z poniższego przepisu to też super źródło wartościowych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu między innymi całą moc potasu, witaminy C, beta-karotenu, folianów, wapnia i witaminy E. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
sztuki cebuli czerwonej
320 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki papryki
340 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
3
|
sztuki listków laurowych
3 g
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i kroimy: cukinię, papryki i ziemniaki w dużą kostkę, cebulę w ósemki, marchewkę w plastry.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni w trybie góra-dół.
Warzywa umieszczamy w naczyniu do zapiekania i mieszamy z oliwą i przyprawami.
Pieczemy warzywa przez 35 minut, następnie kroimy ser feta w kostkę i układamy na warzywach.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut.