Wytrawne muffiny z serem sałatkowym i suszonymi pomidorami
Lubisz muffiny? Z naszym przepisem na wytrawne muffiny z serem sałatkowym, cukinią i suszonymi pomidorami może jeść te puszyste ciastka na śniadanie, drugie śniadanie albo kolację! Dlaczego warto? Po pierwsze – dla pysznego smaku i rozpływającej się w ustach struktury. I po drugie – dla mocy składników odżywczych, w tym wapnia, witamin z grupy B, folianów i przeciwutleniającego likopenu. Takie oryginalne śniadanie pokochają zarówno najstarsi, jak i najmłodsi członkowie rodziny – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki orkiszowej
250 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
30
|
łyżeczek oleju
150 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
12
|
szczypt soli
3 g
|
Dodatki: |
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, termoobieg.
Ser kruszymy (lub kroimy) na małe kawałki, pomidory drobno siekamy.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Dodajemy ser i pomidora. Mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy muffiny w uchylonym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Zjadamy po ostygnięciu.