![Muffiny śniadaniowe](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/17235815/sniadanie-muffiny2-male.png)
Muffiny śniadaniowe
Alternatywa dla kanapek i owsianek – propozycja na szybkie, ale niebanalne śniadanie. Muffiny śniadaniowe można zaserwować w weekend, ale jak najbardziej nadają się na codzienne śniadanie. Cudownie smakują zarówno na ciepłko, jak również na zimno.
![Muffiny śniadaniowe](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/17235812/sniadanie-muffiny-male.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
plastry boczku
30 g
|
2
|
łyżki sera koziego
30 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
1
|
ząbek startego czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Paprykę, cebulę i ser kozi kroimy w kosteczkę.
Jaja roztrzepujemy w misce z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy razem.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni.
Foremki na muffinki smarujemy olejem.
Foremki napełniamy masą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy przez 20 minut.
Gotowe babeczki nakładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!