Wrap z indykiem i dodatkami
Pierwszy dzwonek tuż-tuż, a Twoje dziecko kręci nosem na „nudne” szkolne kanapki? Mamy coś dla Ciebie! Nasz na wrap z indykiem i dodatkami posmakuje nawet największym niejadkom – w końcu takie danie à la „fast food” jest często marzeniem najmłodszych. Ty tymczasem możesz stworzyć na jego bazie idealnie zdrowy box lunchowy dla dziecka. A to dlatego, że poza wrapem znajdują się w nim także świeże owoce i warzywa. Efekt? Mnóstwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy koniecznych dla prawidłowej pracy mózgu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
125 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1 g
|
10 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
Dodatki: |
|
1
|
sztuka brzoskwini
90 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
80 g
|
winogron
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Mięso nacieramy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy przez ok. 20 minut.
Na tortilli układamy sałatę, mięso, piórka papryki i kawałki ogórka. Zawijamy tortillę.
Pakujemy lunchbox: w pojemniku układamy wrapa oraz owoce.