Wołowina słodko kwaśna
Wołowina słodko kwaśna podana z ryżem i warzywami…brzmi jak marzenie? Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że takie kulinarne marzenie wcale nie jest trudne do spełnienia! Wystarczą odpowiednie dodatki — między innymi imbir i sezam — a mięso nabierze zupełnie nowego wymiaru smakowego. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
wołowiny
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,1
|
sztuki cytryny
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
2,5
|
łyżki soku z cytryny
15 g
|
0,1
|
szklanki wody
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Mięso kroimy na bardzo cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cienko pokrojone warzywa, podsmażamy przez 5 minut i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy wołowinę przez 5-7 minut dodajemy nasz sos, plaster cytryny i posypujemy sezamem, mieszamy ze sobą i przez chwile podgrzewamy. Podajemy z ryżem.