Wiśnie pod kruszonką

Wiśnie pod kruszonką — znane również jako wiśniowy crumble — są perfekcyjnym deserem dla będących na diecie łasuchów. Dlaczego? Wiśnie są owocami pełnymi przeciwutleniaczy, a nasza kruszonka nie zawiera dodatku cukru i jest oparta o mąkę pełnoziarnistą. Do tego sekretny składnik — aromatyczny rozmaryn — i gotowe! Po prostu palce lizać!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wiśnie pod kruszonką
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

511 kcal Kalorie
8 g Białko
22 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
172 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
7
garści wiśni
525 g
8
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
10
łyżeczek masła
50 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

511 kcal Kalorie
8 g Białko
22 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
172 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wiśnie myjemy, drylujemy. Mieszamy z listkami rozmarynu, ksylitolem i mąką ziemniaczaną.

2

Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, pokrojone masło, ksylitol i ugniatamy ciasto, aż powstanie kruszonka.

3

Do naczynia, w którym będziemy zapiekać, nakładamy przygotowane wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?