Wiśnie pod kruszonką
Wiśnie pod kruszonką — znane również jako wiśniowy crumble — są perfekcyjnym deserem dla będących na diecie łasuchów. Dlaczego? Wiśnie są owocami pełnymi przeciwutleniaczy, a nasza kruszonka nie zawiera dodatku cukru i jest oparta o mąkę pełnoziarnistą. Do tego sekretny składnik — aromatyczny rozmaryn — i gotowe! Po prostu palce lizać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
525 g
|
wiśni
|
5,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g
|
9
|
łyżeczek ksylitolu
45 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wiśnie myjemy, drylujemy. Mieszamy z listkami rozmarynu, ksylitolem i mąką ziemniaczaną.
Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, pokrojone masło, ksylitol i ugniatamy ciasto, aż powstanie kruszonka.
Do naczynia, w którym będziemy zapiekać, nakładamy przygotowane wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.
Smacznego!