Wiśnie pod kruszonką

Wiśnie pod kruszonką

Wiśnie pod kruszonką — znane również jako wiśniowy crumble — są perfekcyjnym deserem dla będących na diecie łasuchów. Dlaczego? Wiśnie są owocami pełnymi przeciwutleniaczy, a nasza kruszonka nie zawiera dodatku cukru i jest oparta o mąkę pełnoziarnistą. Do tego sekretny składnik — aromatyczny rozmaryn — i gotowe! Po prostu palce lizać!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,44/5
(z 25 ocen)
Wiśnie pod kruszonką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
7 g Białko
23 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
13 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
525 g
 wiśni
5,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g
9
łyżeczek ksylitolu
45 g
10
łyżeczek masła
50 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
7 g Białko
23 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
13 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wiśnie myjemy, drylujemy. Mieszamy z listkami rozmarynu, ksylitolem i mąką ziemniaczaną.

2

Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, pokrojone masło, ksylitol i ugniatamy ciasto, aż powstanie kruszonka.

3

Do naczynia, w którym będziemy zapiekać, nakładamy przygotowane wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.