Wiśnie pod kruszonką
Wiśnie pod kruszonką — znane również jako wiśniowy crumble — są perfekcyjnym deserem dla będących na diecie łasuchów. Dlaczego? Wiśnie są owocami pełnymi przeciwutleniaczy, a nasza kruszonka nie zawiera dodatku cukru i jest oparta o mąkę pełnoziarnistą. Do tego sekretny składnik — aromatyczny rozmaryn — i gotowe! Po prostu palce lizać!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            525 g 
           
         | 
        
           
               wiśni
             
                       | 
          
| 
           
            5,5
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            9
           
         | 
        
           
              łyżeczek ksylitolu
             
                          
                45 g
               
                       | 
          
| 
           
            10
           
         | 
        
           
              łyżeczek masła
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki mąki ziemniaczanej
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka rozmarynu
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wiśnie myjemy, drylujemy. Mieszamy z listkami rozmarynu, ksylitolem i mąką ziemniaczaną.
Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, pokrojone masło, ksylitol i ugniatamy ciasto, aż powstanie kruszonka.
Do naczynia, w którym będziemy zapiekać, nakładamy przygotowane wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.
Smacznego! 
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.