
Wiosenny sernik z truskawkami
Wiosenny sernik z truskawkami to idealna propozycja deseru zdecydowania na każdą porę roku. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocową galaretką. Ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących serniki w różnej postaci. Owocowo i zdrowo.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
875 g
|
8
|
łyżeczek budyniu
40 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu greckiego
150 g
|
30
|
łyżeczek erytrolu
150 g
|
1
|
łyżka cukru waniliowego
10 g
|
Wierzch: |
|
2,5
|
łyżki żelatyny
20 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
400 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Białka jaj ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do dużej miski wkładamy ser, budyń, jogurt, erytrol, cukier waniliowy i żółtka, całość miksujemy na gładką masę.
Dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (tryb góra-dół). BARDZO WAŻNE. Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, na którą wlewamy gorącą wodę.
Formę na sernik (o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę sernikową.
Pieczemy sernik w kąpieli wodnej przez 10 min w 180 stopniach, następnie 40 min w 160 stopniach. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym, wyłączonym piekarniku przez ok. 30 minut, potem możemy wyciągnąć z piekarnika.
Gdy sernik jest już ostudzony, możemy przygotować galaretkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ale nie wrzątku), delikatnie studzimy i czekamy, aż galaretka będzie widocznie gęstnieć, ale nie stężeje całkowicie. Dodajemy owoce i blendujemy (część owoców zostawiamy do dekoracji).
Po wylaniu galaretki na sernik układamy pozostawione do dekoracji owoce. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.