Wiosenny sernik z truskawkami
Wiosenny sernik z truskawkami to idealna propozycja deseru zdecydowania na każdą porę roku. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocową galaretką. Ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących serniki w różnej postaci. Owocowo i zdrowo.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
875 g
|
8
|
łyżeczek budyniu
40 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu greckiego
150 g
|
30
|
łyżeczek erytrolu
149,99 g
|
1
|
łyżka cukru waniliowego
10 g
|
Wierzch: |
|
2,5
|
łyżki żelatyny
20 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
400 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Białka jaj ubijamy.
Do dużej miski wkładamy ser, budyń, jogurt, erytrol, cukier waniliowy i żółtka, całość miksujemy na gładką masę.
Dodajemy ubitą pianę z białek, dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy gorącą wodę.
Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę sernikową.
Pieczemy w kąpieli wodnej przez 10 minut w 180 stopniach, następnie 40 minut w 160 stopniach. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik.
Gdy sernik jest już ostudzony, możemy przygotować galaretkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, delikatnie studzimy. Dodajemy truskawki i blendujemy.
Po wylaniu galaretki na sernik układamy ulubione owoce. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!