Wiosenny sernik z truskawkami

Wiosenny sernik z truskawkami

Wiosenny sernik z truskawkami to idealna propozycja deseru zdecydowania na każdą porę roku. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocową galaretką. Ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących serniki w różnej postaci. Owocowo i zdrowo.

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 150 ocen)
Wiosenny sernik z truskawkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
51 g Białko
16 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
155 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
3,5
opakowania  sera twarogowego półtłustego
875 g
8
łyżeczek budyniu
40 g
2
sztuki jajek
112 g
0,4
opakowania jogurtu greckiego
150 g
30
łyżeczek erytrolu
149,99 g
1
łyżka cukru waniliowego
10 g

Wierzch:

2,5
łyżki żelatyny
20 g
1
szklanka wody
250 g
400 g
 truskawek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
51 g Białko
16 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
155 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Białka jaj ubijamy.

2

Do dużej miski wkładamy ser, budyń, jogurt, erytrol, cukier waniliowy i żółtka, całość miksujemy na gładką masę.

3

Dodajemy ubitą pianę z białek, dokładnie mieszamy.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy gorącą wodę.

5

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę sernikową.

6

Pieczemy w kąpieli wodnej przez 10 minut w 180 stopniach, następnie 40 minut w 160 stopniach. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik.

7

Gdy sernik jest już ostudzony, możemy przygotować galaretkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, delikatnie studzimy. Dodajemy truskawki i blendujemy.

8

Po wylaniu galaretki na sernik układamy ulubione owoce. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.