Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym

Wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym

Wieprzowina – idealnie nadaje się na kotlety, ale często zapominamy, że to nie jedyne jej zastosowanie. Jeśli masz więc ochotę na coś nieco bardziej orzeźwiającego niż klasyczny schabowy, wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym poleca się na obiad. Jej sekret tkwi w sosie na bazie kwaskowatej passaty pomidorowej, wyrazistej papryki i aromatycznych przypraw. To dzięki niemu wieprzowy schab w tym wydaniu nie zostanie przez nikogo nazwany „suchym”. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc białka, witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu czy likopenu. Koniecznie wypróbuj!

30 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

584 kcal Kalorie
52 g Białko
21 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
814 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
175 g
 schabu wieprzowego
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
sztuki papryki
85 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
2
sztuki ziemniaków
140 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

584 kcal Kalorie
52 g Białko
21 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
814 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Ziemniaki gotujemy do miękkości, na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem (ok. 25 minut, czas liczony od zagotowania wody). Do gotowania wlewamy ok. 1,5 cm wody ponad wysokość ziemniaków.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa). Mięso kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy przez ok. 5-8 minut.

3

Paprykę kroimy w kostkę. W garnuszku rozgrzewamy oliwę (połowa) i podsmażamy paprykę.

4

Do podsmażonej papryki dodajemy passatę, bulion warzywny, erytrol i przyprawy. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, czas liczony od zagotowania. Po tym czasie całość blendujemy na gładką masę i przelewamy na patelnię do mięsa.

5

Mięso razem z sosem dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie rozprowadzamy jogurt, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 3-5 minut.

6

Przygotowane mięso i sos podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.