Wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym
Wieprzowina – idealnie nadaje się na kotlety, ale często zapominamy, że to nie jedyne jej zastosowanie. Jeśli masz więc ochotę na coś nieco bardziej orzeźwiającego niż klasyczny schabowy, wieprzowina w sosie paprykowo pomidorowym poleca się na obiad. Jej sekret tkwi w sosie na bazie kwaskowatej passaty pomidorowej, wyrazistej papryki i aromatycznych przypraw. To dzięki niemu wieprzowy schab w tym wydaniu nie zostanie przez nikogo nazwany „suchym”. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc białka, witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu czy likopenu. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
175 g
|
schabu wieprzowego
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości, na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem (ok. 25 minut, czas liczony od zagotowania wody). Do gotowania wlewamy ok. 1,5 cm wody ponad wysokość ziemniaków.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa). Mięso kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy przez ok. 5-8 minut.
Paprykę kroimy w kostkę. W garnuszku rozgrzewamy oliwę (połowa) i podsmażamy paprykę.
Do podsmażonej papryki dodajemy passatę, bulion warzywny, erytrol i przyprawy. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, czas liczony od zagotowania. Po tym czasie całość blendujemy na gładką masę i przelewamy na patelnię do mięsa.
Mięso razem z sosem dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie rozprowadzamy jogurt, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 3-5 minut.
Przygotowane mięso i sos podajemy z tłuczonymi ziemniakami.