
Wieprzowina słodko-kwaśna
Azjatyckie smaki to Twoja bajka? Nasza wieprzowina słodko-kwaśna zachwyci Cię od pierwszego kęsa! O smakową dominację walczą w niej m.in. słodki miód, wyrazisty sos sojowy i ostry imbir. Zwycięzca? Twoje kubki smakowe — spróbuj koniecznie!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
200 g
|
ryżu
|
0,5
|
sztuki zielonej papryki
85 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka cebula czerwona
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
sos: |
|
6,7
|
łyżki soku z cytryny
40 g
|
0,2
|
szklanki wody
40 g
|
2
|
łyżeczki eytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka łyżeczka miodu
12 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego jasnego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją
Polędwiczkę przecinamy na pól i kroimy bardzo cienkie plasterki, obsypujemy pieprzem, solą i posypujemy mąką ziemniaczaną
Paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, imbir, czosnek, chilli siekamy bardzo drobno.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa smażymy przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.
Na patelnię dodajemy polędwiczkę i smażymy przez 4 minuty, po 2 minuty z każdej strony mieszając, po tym czasie znowu dodajemy warzywa oraz sos, mieszamy ze sobą i podgrzewamy przez około 3 minuty. Dodajemy sezam i mieszamy.
Polędwiczkę podajemy z ugotowanym ryżem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
