Wieprzowina z mango po chińsku

Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,51/5
(z 37 ocen)
Wieprzowina z mango po chińsku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
20 g Białko
14 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
669 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
150 g
 polędwiczki wieprzowej
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
sztuki marchewki
40 g
270 g
 mango
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka papryczka chili
20 g
2
plastry imbiru
2 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
50 g
 ryżu

SOS:

2
łyżki octu ryżowego
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
0,2
szklanki wody
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
20 g Białko
14 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
669 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem

2

Ryż gotujemy według instrukcji.

3

Mango obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki.

4

Siekamy papryczkę chili i imbir. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

5

Wszystkie składniki sosu mieszamy w małej miseczce.

6

W woku lub w dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy przygotowane warzywa (paprykę, marchewkę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty.

7

Dodajemy mango i mieszamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, po czym przekładamy do miski lub na talerz.

8

Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty ciągle mieszając.

9

Do gotowej polędwiczki dodajemy warzywa, następnie wlewamy sos. Gotujemy na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.

10

Po nałożeniu na talerz cieszymy się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?