Wieprzowina słodko kwaśna
Azjatyckie smaki to Twoja bajka? Nasza wieprzowina słodko-kwaśna zachwyci Cię od pierwszego kęsa! O smakową dominację walczą w niej m.in. słodki miód, wyrazisty sos sojowy i ostry imbir. Zwycięzca? Twoje kubki smakowe — spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
0,5
|
sztuki zielonej papryki
85 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
sos: |
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
0,2
|
szklanki wody
40 g
|
2
|
łyżeczki eytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego jasnego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przecinamy na pół i kroimy bardzo cienkie plasterki. Obsypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przyprawione mięso pozostawiamy na kilka godzin, można na całą noc, aby naszło aromatem przypraw. Po tym czasie posypujemy mąką ziemniaczaną.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, imbir, czosnek, chilli siekamy bardzo drobno.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, smażymy przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.
Na patelnię dodajemy polędwiczkę i smażymy przez 4 minuty, po 2 minuty z każdej strony mieszając, po tym czasie znowu dodajemy warzywa oraz sos, mieszamy ze sobą i podgrzewamy przez około 3 minuty. Dodajemy sezam i mieszamy.
Polędwiczkę podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy sezamem.