Wieprzowina słodko kwaśna

Wieprzowina słodko kwaśna

Azjatyckie smaki to Twoja bajka? Nasza wieprzowina słodko-kwaśna zachwyci Cię od pierwszego kęsa! O smakową dominację walczą w niej m.in. słodki miód, wyrazisty sos sojowy i ostry imbir. Zwycięzca? Twoje kubki smakowe — spróbuj koniecznie!

30 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,45/5
(z 44 ocen)
Wieprzowina słodko kwaśna
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

397 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
497 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu basmati
400 g
 polędwiczki wieprzowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
0,5
sztuki zielonej papryki
85 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
plaster imbiru
5 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

sos:

7
łyżek soku z cytryny
42 g
0,2
szklanki wody
40 g
2
łyżeczki eytrolu
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
3
łyżki sosu sojowego jasnego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

397 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
497 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Mięso przecinamy na pół i kroimy bardzo cienkie plasterki. Obsypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przyprawione mięso pozostawiamy na kilka godzin, można na całą noc, aby naszło aromatem przypraw. Po tym czasie posypujemy mąką ziemniaczaną.

2

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, imbir, czosnek, chilli siekamy bardzo drobno.

4

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.

5

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, smażymy przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.

6

Na patelnię dodajemy polędwiczkę i smażymy przez 4 minuty, po 2 minuty z każdej strony mieszając, po tym czasie znowu dodajemy warzywa oraz sos, mieszamy ze sobą i podgrzewamy przez około 3 minuty. Dodajemy sezam i mieszamy.

7

Polędwiczkę podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.