Wieprzowina z mango po chińsku
Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
50 g
|
ryżu basmati
|
270 g
|
mango
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
2
|
plastry imbiru
2 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mango obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Siekamy papryczkę chili i imbir. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w małej miseczce.
W woku lub w dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy, wykładamy przygotowane warzywa (paprykę, marchewkę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty.
Dodajemy mango i mieszamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, po czym przekładamy do miski lub na talerz.
Na patelnię dolewamy resztę oliwy i smażymy mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty ciągle mieszając.
Do gotowej polędwiczki dodajemy warzywa, następnie wlewamy sos. Gotujemy na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem. Smacznego!