Wegetariańskie placuszki cukiniowe

Jak wytrawne placki to tylko z ziemniaków? Niekoniecznie! Nasze wegetariańskie placuszki cukiniowe są na to najlepszym dowodem — a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Obiecujemy, że pokochają je nawet najmłodsi członkowie rodziny — takie placuszki są więc idealnym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w diecie.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegetariańskie placuszki cukiniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

261 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
12 g Węglowodany
186 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżka mąki z ciecierzycy
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

261 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
12 g Węglowodany
186 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy solą i odstawiamy. Po 4 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru wody.

2

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy, olej sól, pieprz oraz natkę pietruszki.

3

Na blaszce forujemy placuszki i pieczemy 15 minut, w temperaturze 180 stopni, z funkcją termoobieg.

4

Gotowe placuszki przekładamy na talerz.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?