Wegetariańska kanapka drwala
Nie ma chyba bardziej charakterystycznego, zimowego fast-foodu niż kanapka drwala. Jeżeli jednak na co dzień nie jadasz mięsa, nie musisz czuć się wykluczona – wegetariańska kanapka drwala to świetna propozycja na ten przedświąteczny okres (i nie tylko!). Zamiast klasycznego burgera z wołowiną, nasz przepis zawiera wegetariański kotlet na bazie soczewicy, uzupełniony, mieszanką serów, sosem i przyprawami. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek burgerowych
100 g
|
1
|
plaster żółtego sera
10 g
|
ser panierowany: |
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
1
|
sztuka małego jajka
42 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
sos: |
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
0,5
|
łyżki ketchupu
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
wege kotlet: |
|
120 g
|
soczewicy konserwowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
55 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
10 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
dodatki: |
|
20 g
|
sałaty
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mozzarellę przecinamy na pół, nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.
Składniki na kotleciki (soczewicę, cebulę, czosnek, nasiona słonecznika, sos sojowy, olej, bułkę tartą, sól i pieprz) blendujemy i formujemy kotleciki nieco większe niż bułka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni do podpieczenia.
Łączymy składniki na sos i dodajemy startego ogórka.
Bułki z wierzchu obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu stopienia sera.
Składamy burgera – na dół bułki układamy ser, wege kotlety i sałatę. Przykrywamy drugą bułką posmarowaną sosem.