
Wegetariańska kanapka drwala
Nie ma chyba bardziej charakterystycznego, zimowego fast-foodu niż kanapka drwala. Jeżeli jednak na co dzień nie jadasz mięsa, nie musisz czuć się wykluczona – wegetariańska kanapka drwala to świetna propozycja na ten przedświąteczny okres (i nie tylko!). Zamiast klasycznego burgera z wołowiną, nasz przepis zawiera wegetariański kotlet na bazie soczewicy, uzupełniony, mieszanką serów, sosem i przyprawami. Spróbuj koniecznie!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki bułek burgerowych
100 g
|
1
|
plaster żółtego sera
10 g
|
ser panierowany: |
|
6
|
plastrów sera mozzarella
90 g
|
1
|
sztuka jajko
56 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
sos: |
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
0,5
|
łyżki ketchupu
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
dodatki: |
|
20 g
|
sałaty
|
2
|
sztuki burgera roślinnego
170 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Zimną mozzarellę kroimy w grubsze plastry, nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.
Łączymy składniki na sos i dodajemy startego ogórka.
Bułki z wierzchu obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika, obok kładziemy burgery. Pieczemy do momentu stopienia sera.
Składamy burgera – na dół bułki układamy ser, wege kotlety i sałatę. Przykrywamy drugą bułką posmarowaną sosem.