Wegetariańska kanapka drwala

Wegetariańska kanapka drwala

Nie ma chyba bardziej charakterystycznego, zimowego fast-foodu niż kanapka drwala. Jeżeli jednak na co dzień nie jadasz mięsa, nie musisz czuć się wykluczona – wegetariańska kanapka drwala to świetna propozycja na ten przedświąteczny okres (i nie tylko!). Zamiast klasycznego burgera z wołowiną, nasz przepis zawiera wegetariański kotlet na bazie soczewicy, uzupełniony, mieszanką serów, sosem i przyprawami. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,20/5
(z 10 ocen)
Wegetariańska kanapka drwala
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

625 kcal Kalorie
31 g Białko
24 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1027 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
sztuki bułek burgerowych
100 g
1
plaster żółtego sera
10 g

ser panierowany:

1
sztuka sera mozzarella
120 g
1
sztuka małego jajka
42 g
1
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
1
łyżka bułki tartej
10 g

sos:

1
łyżeczka majonezu
10 g
1
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
sztuka ogórka konserwowego
50 g
0,5
łyżki ketchupu
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

wege kotlet:

120 g
 soczewicy konserwowej
0,5
sztuki cebuli
55 g
1
ząbek czosnku
6 g
10 g
 nasion słonecznika
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
łyżki bułki tartej
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

dodatki:

20 g
 sałaty

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

625 kcal Kalorie
31 g Białko
24 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1027 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mozzarellę przecinamy na pół, nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.

2

Składniki na kotleciki (soczewicę, cebulę, czosnek, nasiona słonecznika, sos sojowy, olej, bułkę tartą, sól i pieprz) blendujemy i formujemy kotleciki nieco większe niż bułka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni do podpieczenia.

3

Łączymy składniki na sos i dodajemy startego ogórka.

4

Bułki z wierzchu obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu stopienia sera.

5

Składamy burgera – na dół bułki układamy ser, wege kotlety i sałatę. Przykrywamy drugą bułką posmarowaną sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.