 
      Wegetariańska kanapka drwala
Nie ma chyba bardziej charakterystycznego, zimowego fast-foodu niż kanapka drwala. Jeżeli jednak na co dzień nie jadasz mięsa, nie musisz czuć się wykluczona – wegetariańska kanapka drwala to świetna propozycja na ten przedświąteczny okres (i nie tylko!). Zamiast klasycznego burgera z wołowiną, nasz przepis zawiera wegetariański kotlet na bazie soczewicy, uzupełniony, mieszanką serów, sosem i przyprawami. Spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            2
           | 
              sztuki bułek burgerowych
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              plaster żółtego sera
             
                10 g
               | 
| ser panierowany: | |
| 
            6
           | 
              plastrów sera mozzarella
             
                90 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajko
             
                56 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                15 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka bułki tartej
             
                10 g
               | 
| sos: | |
| 
            1
           | 
              łyżeczka majonezu
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie jogurtu naturalnego
             
                20 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka musztardy
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka ogórka konserwowego
             
                50 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżki ketchupu
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| dodatki: | |
| 
            20 g 
           | 
               sałaty
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki burgera roślinnego
             
                170 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Zimną mozzarellę kroimy w grubsze plastry, nadmiar wody odciskamy w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni.
Łączymy składniki na sos i dodajemy startego ogórka.
Bułki z wierzchu obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika, obok kładziemy burgery. Pieczemy do momentu stopienia sera.
Składamy burgera – na dół bułki układamy ser, wege kotlety i sałatę. Przykrywamy drugą bułką posmarowaną sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        