Sałatka cezar z kotlecikami sojowymi i grzankami
Cezar to jedna z najbardziej znanych sałatek — z pewnością nie raz udało Ci się jej spróbować. I choć zwykle podaje się ją z serem parmezan i kurczakiem, nasza wege sałatka cezar z kotlecikami sojowymi i grzankami jest w 100% wegańska! Jak to możliwe? Zamiast sera zawiera ona płatki drożdżowe, a zamiast mięsa — kotleciki sojowe. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że sałatka cezar w wersji wege jest równie pyszna, co oryginał.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki kotlecików sojowych
24 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu roślinnego
80 g
|
1
|
łyżka majonezu wege
24 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
100 g
|
sałaty
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kotlety sojowe przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Namoczone kotlety sojowe, osuszamy, przyprawiamy przyprawą i oprószamy bułką tartą.
Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim kotlety sojowe obok siebie. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 15 min tryb termoobieg, aż będą rumiane.
Chleb kroimy na kromki lub w kosteczkę, polewamy olejem. Dokładamy do kotletów i pieczemy na złoty kolor.
Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy jogurt wegański, majonez wegański, płatki drożdżowe, czosnek i miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy pomidorki cherry, cebulę, ogórka i myjemy sałatę. Do miski nakładamy sałatę, pokrojone warzywa, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Wymieszaną sałatę z sosem i warzywami przekładamy na talerz, nakładamy kotlety sojowe i posypujemy grzankami.
Smacznego!