Wege pizza
Czy pizza może być daniem wegańskim? Jak najbardziej! Nasza wege pizza to super pomysł na zdrowy i pożywny obiad oparty w 100% na składnikach pochodzenia roślinnego. Jej inne zalety? Mnóstwo witamin z grupy B, błonnika i składników mineralnych. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Ciasto na pizzę: |
|
|
19,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g
|
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Dodatki: |
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
|
0,3
|
opakowania passaty
200 g
|
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
|
300 g
|
fenkuła
|
|
200 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
30 g
|
migdałów
|
|
2,5
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
|
50 g
|
szpinaku
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.
Odsączamy ciecierzycę, fenkuła oraz cebulę czerwoną cienko kroimy, migdały blendujemy na drobną kruszonkę. Czosnek bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez minutę, do lekkiego zrumienienia. Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. W tym czasie doprawiamy bazylią świeżą według własnego uznania.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C, tryb góra-dół (200°C dla termoobiegu). W środku rozgrzewamy blachę, na którą położymy pizzę.
Ciasto rozciągamy na papierze do pieczenia, następnie na cieście rozprowadzamy sos i układamy dodatki (oprócz migdałów, oliwek oraz szpinaku).
Przekładamy pizzę wraz z papierem na rozgrzaną blaszkę i pieczemy przez 13–15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
Przed podaniem posypujemy migdałami, oliwkami oraz szpinakiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.