Wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Szybki, łatwy, pożywny i po prostu pyszny. Taki jest nasz wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Ten lekki i orzeźwiający przepis na śniadanie dostarcza mocy żelaza, cynku, wapnia, a także przeciwutleniającego likopenu. Dzięki temu możesz dobrze zacząć dzień (albo go zakończyć, bo taki omlet świetnie sprawdzi się też na kolację). Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
449
kcal
Kalorie
30
g
Białko
30
g
Tłuszcze
14
g
Węglowodany
327
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki jajka
112 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarelli
60 g
|
1
|
sztuka suszonych pomidorów
20 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
2
|
sztuki pieczarek
40 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
55 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
449
kcal
Kalorie
30
g
Białko
30
g
Tłuszcze
14
g
Węglowodany
327
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Jajka mieszamy z solą i pieprzem.
2
Pieczarki, pomidory, cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy do ciasta.
3
Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy 3 minuty, po czym przewracamy omlet, kładziemy pokrojoną mozzarellę i znowu smażymy 3 minuty pod przykryciem.
Smacznego!