Wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Szybki, łatwy, pożywny i po prostu pyszny. Taki jest nasz wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Ten lekki i orzeźwiający przepis na śniadanie dostarcza mocy żelaza, cynku, wapnia, a także przeciwutleniającego likopenu. Dzięki temu możesz dobrze zacząć dzień (albo go zakończyć, bo taki omlet świetnie sprawdzi się też na kolację). Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,53/5
(z 19 ocen)
Wege omlet z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

449 kcal Kalorie
30 g Białko
30 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
327 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajka
112 g
0,5
sztuki sera mozzarelli
60 g
1
sztuka suszonych pomidorów
20 g
1
łyżeczka bazylii
4 g
2
sztuki pieczarek
40 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

449 kcal Kalorie
30 g Białko
30 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
327 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jajka mieszamy z solą i pieprzem.

2

Pieczarki, pomidory, cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy do ciasta.

3

Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy 3 minuty, po czym przewracamy omlet, kładziemy pokrojoną mozzarellę i znowu smażymy 3 minuty pod przykryciem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.