
Wegańskie risotto z grzybami leśnym

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
ryżu arborio
|
30
|
sztuk grzybów surowych
300 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
4
|
łyżki płatków drożdżowych
20 g
|
20 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy bulion warzywny do garnka, podgrzewamy i trzymamy na małym ogniu przez cały czas przygotowywania risotta, żeby był gorący.
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy około 4 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę, mieszając.
Dodajemy pokrojone świeże grzyby leśne. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut, aż zmiękną, puszczą wodę i delikatnie się zrumienią.
Wsypujemy ryż arborio i smażymy około 2 minut, mieszając, aż stanie się szklisty.
Wlewamy pierwszą chochelkę gorącego bulionu. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn się wchłonie. Dodajemy kolejne porcje bulionu (po 1 chochelce), za każdym razem czekając, aż poprzednia się wchłonie. Cały proces trwa około 18–20 minut, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente, a risotto kremowe. Jeśli płyn wchłania się zbyt szybko, zmniejszamy ogień.
W tym czasie nerkowce mielimy lub bardzo drobno siekamy. Następnie mieszamy płatki drożdżowe, mielone nerkowce, czosnek granulowany i sól.
Gdy ryż jest gotowy, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy połowę płatków drożdżowych z nerkowcami, mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Gotowe danie podajemy na gorąco. Przed podaniem posypujemy pozostałymi nerkowcami z płatkami drożdżowymi, a także posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.