Wegańskie placuszki owsiane
Czy wiesz, że mąka owsiana jest świetnym źródłem cynku, żelaza, magnezu i witaminy B1? A to nie wszystko, bo znajdziesz w niej także beta-glukany o korzystnym wpływie na zdrowie układu krążenia i jelita. Nie masz pojęcia, jak wykorzystać mąkę owsianą w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie placuszki owsiane! To proste danie idealnie sprawdzi się w ramach słodkiego śniadania, kolacji albo podwieczorku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
50 g
|
1
|
łyżka odżywki białkowej
10 g
|
0,4
|
szklanki napoju sojowego
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
do podania: |
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na placuszki (mąkę, odżywkę, napój sojowy, sok z cytryny, erytrol, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy).
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Ciasto nakładamy małymi porcjami, pozostawiając odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do ścięcia smażonej strony, nie poruszając patelnią. Placuszki przewracamy na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę do zarumienienia.
Podajemy z malinami.